Näin väittää eräs diipadaapa-tutkimus komean Brian Mayn kuvan kera.

No, useamman vuoden genren ydinmaita, armasta Savoa, kolunneena ja kyseiselle musiikille omistautuneiden baarien istuimia muutaman vuoden kuluttaneena, en ihan tuosta vaan menisi allekirjoittamaan tuota väittämää. Toki ihailen älyllistä elitismiä ja mielelläni luen myös itseni tähän keskiverto kaduntallaajaa parempaan joukkioon vaikka hiustenvärini hävyttömän vaalea onkin.

Kuitenkin, anteeksi rakkaat lajitoverini, onko tämä pitkätukkainen, kaheksankyt-luvulle hihamerkeissään ja farkkuliivissään jumahtanut, kaljapulloa halaileva, Sormusten Herran örkkejä epäilyttävästi muistuttava olio nyt sitten se Suomen tulevaisuuden toivo mitä älykkyysosamäärän suuruuteen tulee?

Toisaalta, mistään muusta genrestä kuin raskaamman musiikin parista en ole löytänyt yhtä ihastuttavia ja vihastuttavia olentoja, joilla riittää mielipiteitä, näkemyksiä ja periaatteita oli kyse sitten politiikasta tai varpaankynsistä. Aina niiden mielipiteiden yms. järkevyys ei kuitenkaan ole itsestäänselvä asia. Tärkeintä on kuitenkin se, että tukka on ainakin henkisesti pitkä ja osaa ulkoa vähintään Suomen metallimusiikin uranuurtajat. Joillain presidenteillä esimerkiksi nyt ole niin väliä, Kekkosen kun muistaa niin se riittänee. Niin, se kalju rillipää kaveri.

Metallimusiikkia kuunnellessa tulee monesti mietittyä esimerkiksi ystävämme MTV:n tarjontaa - paljaita pyllyjä ja nättejä tissejä - ja väistämättä ajautuu pohtimaan sanoitusten taustoja, merkityksiä ja itse artistin lähtökohtia. Raha? Maine? Tissit? Itsensä toteuttaminen? Kalja? Tissit? Mikähän se on ollut esimerkiksi Justin Timberlakella tai Bruce Dickinsonilla?

Toisaalta, se korvia raastava verbaalionanointi, mihin useat tämän päivän "metalliorkesterit" sortuvat kertoo jotain genren kaupallistumisesta ja valumisesta suuren kansan suosioon. Vaatimustaso laskee ja entistä p*skemmat porukat pääsevät levytyssopimuksiin kiinni ja radiosoittoon. Mistä lähtien metalli on kuulunut esimerkiksi NRJ:n soittolistoille? Tai siis, "metalli".

Onneksi vanha kunnon metalli lukuisine ylä-, ala - ja sivuosioineen on yhä turvallisen armotonta, brutaalia, synkkää ja päitä irti repivää, että se vaatii kuulijaltaan melkoista synnynnäistä aivovauriota, omituisia luonteenpiirteitä ja kovaa alkoholin sietokykyä.

Ja ennen kaikkea; "SOITTAKAA PARANOID!!!"