...olen joko tyyppiä Se Nalkuttava Vanha Akka tai Se Lievästi Hassahtanut Vanha Täti.

Se Nalkuttava Vanha Akka on näitä suomeksi sanottuna vittumaisia, mustaan tai harmaaseen tai johonkin niiden kaltaiseen tunnistamattomaan väriin pukeutuva kurttuinen, langanlaiha, hiuksensa tiukalle nutturalle sitonut arvokas, käreä-ääninen rouvashenkilö. Paljasta ihoa ei näy koskaan kuin kasvoissa ja kämmenissä, vaatteet verhoavat kaiken muun tiiviisti leuasta alaspäin. Kissanpissan hajuinen "hajuvesi", musta sateenvarjo tai kävelykeppi, musta nahkainen käsilaukku ja nenän päällä keikkuvat silmälasit kuuluvat Sellaisen Nalkuttavan Vanhan Akan vakiovarustukseen. Samoin pitkät tummat villatakit ja nahkahansikkaat.

Sillä Nalkuttavalla Vanhalla Akalla on laiha, kiukkuinen kissa, yhtä pahaluontoinen kuin kitkerää ja sisukasta katajaa muistuttava emäntänsä. Ja siinä missä sen emännällä on terävä kieli, on kissalla terävät kynnet.

Se Nalkuttava Vanha Akka asuu joko sukulaistensa nurkissa tai vanhainkodissa tai sitten yksinään pienessä, mikrokuituliinan kanssa siivotussa asunnossa, jossa kaikki on järjestelty paikoilleen vatupassin ja viivoittimen kanssa. Mihinkään ei luonnollisesti saa koskea. Se Nalkuttava Vanha Akka tekee kaikkensa tehdäkseen läheistensä tai elämäänsä vain hetkeksi poikkeavien ihmisten arjesta silkkaa helvettiä. Kaupan kassa, veljenpoika, sisko, hoitaja, posteljooni, kukaan ei ole kyllin nuori, vanha, hyvä, paha, kaunis tai ruma välttyäkseen Sen Nalkuttavan Vanhan Akan piikeiltä tai sateenvarjon/kävelykepin kipakalta näpäytykseltä.

Tietenkään Se Nalkuttava Vanha Akka ei suostu kuolemaan pois ennen ketään läheistään.

Sen sijaan Se Lievästi Hassahtanut Vanha Täti asuu suurimman osan vuodesta Espanjassa, jossain Costa Del Solin aurinkoisista pikkukylistä vuokraamassaan tai ostamassaan pienessä, boheemissa asunnossa, jonka hän jakaa katukauppiaalta pelastamansa pienen ja takkuisen sekarotuisen koiran kanssa. Se Lievästi Hassahtanut Vanha Täti on boheemi ja rempseä menijä, pieni ja pyöreä ja aina iloinen, puhelias ja ylenpalttisen innostunut kaikesta uudesta ja ihmeellisestä. Hän ei koskaan ole kasvanut aikuiseksi ja ottaa kaiken irti eläkevuosistaan.

Sillä Lievästi Hassahtaneella Vanhalla Tädillä on punaiseen vivahtava, permanentattu hiuskuontalo, aina sekaisin ja tuulen tuivertama. Hän pukeutuu teatraalisen näyttävästi tummiin, voimakkaisiin väreihin, isoihin hameisiin ja suuriin koruihin, lakkaa pitkät kyntensä kirkuvan punaisiksi ja käyttää kultasankaisia aurinkolaseja. Hänet löytää melkein mihin vuorokauden aikaan tahansa jostain kuppilasta asuntonsa läheltä nauttimasta joko café con lecheaan tai tinto veranoaan. Pieni sekarotuinen piski on tietysti aina mukana istuen joko hänen sylissään tai maaten tuolin alla tarkkailemassa maailman menoa.

Tämä Lievästi Hassahtanut Vanha Täti ei omista perhettä eikä lapsenlapsia. Sen sijaan hänellä on runsaasti ystäviä ja tuttuja ja kaikki tuntevat hänet ja hänen pienen koiransa. Torikauppiaat hymyilevät hänelle ja kahviloissa hänellä on oma nimikkopöytänsä. Kalastajat tervehtivät häntä rantakadulla ja turistit tulevat puhumaan hänelle espanjaksi tai englanniksi. Vaikka Se Lievästi Hassahtanut Täti onkin aito suomalainen, hän on niin juurtunut uuteen kotimaahansa, että hän näyttää siltä kuin olisi aina kuulunutkin niille kaduille ja kahviloihin.

...minusta tulee ihan loistava Mummo-ihminen.